Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης οι επαγγελματίες αλιείς της Χίου, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις αλλαγές που προωθούνται στη νομοθεσία. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Ιχθυόσκαλας, με τους αλιείς να δηλώνουν πως οι νέοι κανονισμοί είναι δυσβάσταχτοι και δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητας.
Έντονες αντιδράσεις για τις νέες ρυθμίσεις
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Χίου, Σταμάτης Ζαννίκος, κατέστησε σαφή την αντίθεση του κλάδου στις πρόσφατες ρυθμίσεις που αφορούν τη διαδικασία ιχνηλασιμότητας των αλιευμάτων, την τήρηση εκτεταμένων εγγράφων καταγραφής και την υποχρεωτική χρήση συγκεκριμένου τύπου ζυγαριών.
«Μας ζητούν να ζυγίζουμε κάθε ψάρι ξεχωριστά, να καταγράφουμε λεπτομερώς τα στοιχεία του και να τηρούμε αρχεία για τρία χρόνια. Αυτή η διαδικασία είναι ανέφικτη για τα μικρά αλιευτικά σκάφη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Βαριά πρόστιμα και απειλή αφαίρεσης αδειών
Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα αυστηρά διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται σε περίπτωση λαθών ή παραλείψεων, τα οποία ξεκινούν από 600 ευρώ και μπορεί να φτάσουν τα 1.000 ευρώ, συνοδευόμενα από δεκαήμερη αναστολή δραστηριότητας. Επιπλέον, η επαναλαμβανόμενη καταγραφή παραβάσεων μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αφαίρεση επαγγελματικής άδειας.
«Αν συγκεντρώσουμε δύο-τρεις παραβάσεις, μας αφαιρούν την άδεια. Τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναγίνει στα 50 χρόνια που δουλεύουμε στη θάλασσα», τόνισε ο κ. Ζαννίκος.
Οικονομική επιβάρυνση και αθέμιτος ανταγωνισμός
Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που έθιξαν οι αλιείς είναι η επιβολή νέων τελών κυκλοφορίας για τα επαγγελματικά σκάφη, τη στιγμή που οι ερασιτέχνες αλιείς παραμένουν αφορολόγητοι.
«Μας έχουν φορτώσει με επιπλέον τέλη, ενώ οι ερασιτέχνες δεν πληρώνουν τίποτα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά πολλοί από αυτούς πωλούν τα ψάρια τους παράνομα, χωρίς παραστατικά, δημιουργώντας έναν αθέμιτο ανταγωνισμό που μας πλήττει σοβαρά», κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συλλόγου.
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αν δεν υπάρξουν αλλαγές
Η διαμαρτυρία στη Χίο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πανελλαδικής κινητοποίησης, στην οποία συμμετέχουν περίπου 50 αλιευτικοί σύλλογοι. Ο κ. Ζαννίκος προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από τις αρμόδιες αρχές, οι αλιείς θα προχωρήσουν σε δυναμικότερες μορφές διαμαρτυρίας.
«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Αν δεν αλλάξει κάτι, η επόμενη μας κίνηση θα είναι να αποκλείσουμε το λιμάνι της Χίου», προειδοποίησε.
Ηχηρό μήνυμα από τη Χίο στη συνολική διαμαρτυρία
Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Χίου, που αριθμεί περίπου 450 μέλη, αποτελεί μια ισχυρή φωνή στον αγώνα κατά των νέων μέτρων. Οι αλιείς τονίζουν πως οι κανονισμοί αυτοί σχεδιάστηκαν για μεγάλα αλιευτικά στόματα της βόρειας Ευρώπης και δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Ελλάδας.